Vem vill heta Kurt?

Detta enstaviga, korthuggna namn har givetvis tyskt ursprung och är inte Sveriges vanligaste namn. Det vet ju vi som såg de otaliga krigsfilmerna komma  in till biograferna efter andra världskriget. Var och varannan tysk naziofficer hette Kurt. Bara Kurt om det var SS folk . Var de officerare i Wehrmacht hade Kurts efternamn alltid ett prefix av von eller af.  Namnet Kurt är i alla händelser en lågtysk form av den betydligt ädlare formen Konrad.

När kom Kurt till Sverige?

Namnet hade för all del använts av adeln redan på 1600-talet men någon rejäl fart på Kurtandet blev det först på 1920 och 30- talet då var och varannan svensk kunde utbrista: “Hej, jag heter Kurt.”

Några kända svenska fotbollsspelare hette Kurt.

Först och främst Kurt Hamrin, en de allra bästa måltjuvarna genom tiderna. Den lilla högeryttern fyllde AIK:s läktare på Råsunda under 50-talet tillsammans med en annan  ytter till vänster som också hette Kurt, nämligen Liander. En annan Kurt från Solnaklubben som likt Hamrin blev proffs i Italien var Kurt Andersson. Hans syster träffade jag senare i livet på Liseberg. Trevligt minne att dela med sig av.

Flera kända personligheter som heter (hette) Kurt.

Kurt Olsson, TV stjärna, som gestaltades  av Lasse Brandeby. Denne Kurt var en ren idiot som kanske just därför blev så folkkär. Hans tolkningar av Siw Malmkvists låtar var ändå stundtals rätt så roliga.

Kurt Wallander är en annan fiktiv TV- personlighet som har gått rätt igenom rutan. Tänka sig att han faktiskt blev älskad till och med i England, så till den grad att turistinvasionen i Ystad fick en klar brittisk accent. Var ligger polisstationen? Sjukhuset?

Bögen på kungliga slottet i Stockholm

Ja, Kurt Haijby , var trogen gäst till V Gurra. Han var så ofta på slottet att bögandet blev mer eller mindre allmänt känt bland bättre folk på stan. För att få slut på skandalen deporterades Haijby till naziTyskland. Undrar just hur detta kommer att tolkas i den kommande dokun om familjen Bernadotte?

Vem fan var Kurt von Schleicher?

Ingen aning.

Slutligen ett stort grattis till min äldste son Jonathan som fyller 40 år idag. Ja må du leva!

Lämna en kommentar