Vem var Alfred?

Först ett tillrättaläggande angående Sven Sundbro, som omnämndes i gårdagens inlägg. Det var inte alls Sven som var nazist. Det var hans föräldrar, så till den grad att de efter kriget fann för gott att emigrera till Sverige och byta namn. Sonen Sven var således bara en helt vanlig, misslyckad dumskalle.

Namnet Alfred har engelskt ursprung och betydelsen är ungefär: Extra ordinär rådgivare. I Sverige har namnet funnits sedan 1751 . Under 1800-talet blev det till och med ett stort modenamn.

Alfred e Neuman , galjonsfigur för tidningen Mad , var en rolighetsminister och kvasifilosof. Speciellt vamt omhuldad av 60-talets manliga gymnasister.

Karl Alfred är en annan seriefigur , som fick en hel generation pojkar att älska spenat i tron att denna grönsak skulle utveckla deras underarmsmuskulatur.

Alfred Dreyfus , var en fransk generalstabsofficer verksam kring 1900. Anklagad för högförräderi och spionage straffades han för ett brott han var helt oskyldig till. Processen kring denne gentleman fick namnet Dreyfusaffären. En skamfläck för det mångkulturella Frankrike!

Alfred Hitchcock var skräckfilmens mästare. Jag har nog sett alla hans filmer. Speciellt minns jag Fåglarna, som jag såg med spanska undertexter i Buenos Aires. Jag har allt sedan dess varit litet rädd för måsar. Los Pajaros!

Alfred Lennon, pappa till John, ständigt frånvarande  under pojkens uppväxt, kom denne sjöman ändå hem för att kolla om Beatles genombrott kunde göra det möjligt för honom att vigga litet hard cash.

Alfred Nobel, uppfinnare av krutet och donator till världens mest kända pris.

Alfred i Katthult. En av Astrid Lindgrens filurer i kretsen kring Emil i Lönneberga.

Alfred Rosenberg, ideolog, hängd i Nurnberg 1946.

Sist men inte minst: Alfred Johansson, Kött och chark. Vad är han känd för? Han säljer fläskkotletter.

Vi hörs!

Lämna en kommentar