Vem heter Harry?

Namnet Harry är av engelskt ursprung, men det kommer från det franska Henri. Harry är också ett vanligt smeknamn för Henry.

Henrik VIII  kallades således ibland för Harry. Det gillade han inte. Den snarstuckne envåldshärskaren kunde skicka folk till Towern för halshuggning om de vågade tilltala honom med “smeknamnet”.

Hamstern Harry var min bästa lekkamrat när jag var en liten pojke. En natt rymde han och kom på något sätt under trossbotten till vår lägenhet fem trappor upp, Odenplan, Stockholm. Den tappre hamstern Harry kunde inte hitta tillbaka till sina matskålar, så vi fick höra hans desperata krafsande under golvet dygnet runt . Till slut tog min praktiska mamma fram hammaren och stämjärnet och slog upp ett stort hål i golvet. Nu kom det desperata djuret ut. Vi blev så glada att vi överfyllde hans tallrikar med mat. Harry åt och åt av solrosfröna tills han sprack. En mycket sorglig historia.

Harry Ljushammar (Larsson) var en landslagsboxare som blev dynamitard. Min pappa hjälpte honom med hans självbiografi. Den blev nu ingen större succé, vilket pappa litet orättvist fick skulden för. Harry Ljushammar stod och ylade i farstun utanför vår dörr i flera månader tills han uppenbarligen tröttnade och började spränga kassaskåp igen.

Harry Houdini var en utbrytarkung, som kunde ta sig ut ur vilka låsta rum som helst.

Dirty Harry var en fiktiv, skjutglad polis spelad av Clint Eastwood. Skulle behövas i Malmö idag.

Vem har inte hört Harry Lime Theme, från den ödesdigra filmen Tredje Mannen med Orson Welles. En odödlig klassiker!

Harry Chapin, folkrockare , var bara 39 år då han kördes ihjäl av en truck i Jericho, New York. Hans låt Taxi, var en ljuvligt sentimental låt som jag spelade gång på gång på min portabla rullbandspelare när jag var ledsen. RIP Harry!

Min gamle klasskamrat och fyllekompis Harry Falk ska naturligtvis ihågkommas här. Festerna i föräldrarnas sommarhus på Hasseludden var legendariska, liksom uppsupningarna i det allmäna badrummet på Ringvägen.

Slutligen: En eloge till Harry Nilsson, Malmö, 77 år och ogift.

Harry är inte Sveriges vanligaste namn.

Lämna en kommentar