Vem är Sven?

Detta gamla fornnordiska namn betyder: ung man, yngling, gosse. Litet underligt med tanke på att det mest är gamla gubbar nuförtiden som bär på det stolta namnet. Detta vanliga mansnamn i Sverige kan till och med hittas på runstenar. Vikinga Sven! I Norge heter Sven Svein och i Danmark Svend. Det är dock inte det vanligaste namnet i Sverige.

Vilka kända personer heter då Sven i Sverige?

Låt oss börja med Johan Ludvig Runebergs heroiske idiot Sven Duva. En hjälte i strid . En modern James Dean. Tyvärr har denne gentleman i likhet med krigarkungen Karl XII blivit en friserad hjälte för dagens diverse rasistiska sällskap. Sånt är tyvärr livet, som redan Anita Lindblom sa.

Sven-Erik Magnusson i Sven Ingvars var så nära country man kan komma i Sverige. En svensk dansbandshjälte som bara var så jävla bra!

Sven Hedin, upptäcktsresande och vetenskapsman . Som pojke läste jag med stor spänning om hans stapplande genom Gobiöknen. Dessvärre fläckas hans sköld av den nära bekantskapen med en viss Adolf i Tyskland. Säg mig vilka du umgås med så ska jag säga vem du är!

Sven-Göran Eriksson från Torsby, Värmland blev världsberömd i hela fotbollsvärlden som coach för Englands landslag. På kuppen blev han också känd som kvinnokarl. Kanske inte helt politiskt korrekt idag.

Sven Lindström , författare från Malmö , som jag har haft nöjet att prata med flera gånger bakom en  restaurang på en bakgård till Fersens väg.

Svenne Hedlund, Hep Stars en trevlig snubbe värd all respekt trots att hans repertoir var tämligen begränsad. Jag hade turen att få träffa Svenne och Lotta några gånger innan de flyttade till Sävsjö. En riktig superSvenne inom rock´n rollen. Litet Elvis och Cliff blandat med åtskilliga liter mellanmjölk.

Så har vi Sven Sundbro. Invandrad Nazist från Österrike.

Slutligen: Sven Gustafsson från Malmö. Vem är det? Ja, inte fan vet jag.

Lämna en kommentar