Vem är Björn?

“Trordrun reste stenen efter sin fader Björn i Sanda”.  Runskrift på sten i Sanda, Södermanland från 1000-talet. Namnet Björn finns således som både för- och efternamn i Sverige alltsedan vikingatiden.

Björnen är ett mytiskt djur,  finns som både barnens gulliga teddybjörn och farligt odjur att möta på villovägar i skogen. “Mors lilla Olle i skogen gick, rosor på kinden och solsken i blick!”

Jag vill också gärna framhålla den karelska björnhunden , som jag tycker är Finlands trevligaste export . Bra mycket roligare än spikskorna, gurkan och vodkan.

Här kommer nu några mer eller mindre kända Björn.

Björn Söderlund, polis i Nacka , som i flera år , utan anledning pistolhotade de i sin omgivning han inte tyckte om. Trots anmälningar till hans kontor i Fintorp fick han behålla sitt tjänstevapen. Till slut sköt han sig själv till stor lättnad för bagare Bengtsson och alla andra grannar på Tallidsvägen.

Björn Afzelius, som blev stor genom att skriva dansbandsmusik med politiska texter.

Björn Borg , kalsongfabrikant från Södertälje. Spelade som ung tennis mot Ted Gärdestad.

Björn Söderqvist, innehavare av den förträffliga skivbutiken Blue Desert Music på Östra Förstadsgatan i Malmö. Björn är av en generös sort, som tyvärr är på utdöende i konungariket Sverige. Skivaffären har ett grandiost sortiment av begagnade LP-skivor. Till hans stamkunder räknas både jag och den förre borgmästaren Ilmar Reepalu.

Björn Sundman, eldfängd lekkamrat till min äldste son Jonathan. Vad kan inte uppeldas med en ask tändstickor?

Björn Axén,  framgångsrik frisör, affärsman och bög.

Björn och Benny. Ja det blir förstås Abba.

Björn Söderquist begravningsbyrå i Malmö. Dit vänder man sig när man har dött.

Ha det!

Lämna en kommentar