Tre hot mot planeten!

1958 släpptes “På stranden” av författarpseudonymen Nevil Shute. Redan året därpå kom romanen ut som storfilm med bla Ava Gardner, Anthony Perkins och Gregory Peck. Den utspelar sig i Melbourne , Australien, långt ner på södra halvklotet dit en absolut dödande radioaktiv våg är på väg efter ett kärnvapenkrig som  har utplånat norra halvklotet. Alla människor vet att de oundvikligen ska dö och tillbringar därför sina sista dagar efter tycke och smak.  Några desperata ställer upp i en racertävling där man kör ihjäl sig i hopp om att  få vinna en sista gång. Andra lever på som vanligt. Kan man då inte komma ifrån eländet? Nej men man kan förstås förlänga livet med några dagar om man tar sig längre söderut i riktning mot Sydpolen, men helt kan man aldrig komma undan.

Hotet om ett totalt utplånande av allt levande på planeten lever kvar. Sedan 1945 då de första atombomberna fälldes över Hiroshima och Nagasaki har vi levt med terrorbalans. Vissa makthavare hos supermakterna har velat använda sina kärnvapen men avstått då konsekvenserna skulle bli suicidala. Nej USA, Ryssland eller Kina kommer inte starta ett kärnvapenkrig. Men hur kommer Iran agera när de får sina bomber på plats?

Detta år har vi vanliga människor upptäckt ytterligare ett hot mot vår planet. Pandemier! Dessa kan  vi  besegra med mediciner och vaccin när vi väl får fram läkemedel som fungerar. Men hur många måste dö innan dess? Det är dags att disciplinera idioterna som inte tar epidemier på allvar. Knökfulla stränder har vi sett nog av hela sommaren över hela västvärlden. Är idioterna självmordsbenägna eller bara helt vanliga byfånar? Som herrar Trump och Bolsonaro?

Pandemier och kärnvapenkrig som förhoppningsvis aldrig blir av är dock relativt små hot jämfört vad som händer om vi fortsätter att värma upp planeten. Här har vi ändå både kunskap och medel att stoppa upp den negativa utvecklingen. Dock; Vi har en del maktfullkomliga världsledare som inte vill införa de åtgärder som behövs. Jag är dock relativt lugn. Presidenter och maktpotentater har skjutits förr.

Vi hörs!

Lämna en kommentar