Sveriges vanligaste namn?

Ja varför inte analysera varför just vissa namn blir populärare än andra.

VANLIGASTE NAMNET I SVERIGE har många gånger varit Noah. Kan det komma från den populära barnvisan? Ni vet gubben som gick på arken. För mig är Noah ändå den mest betydelsefulle av de tre huvudpersonerna i Irwin Shaws roman DE UNGA LEJONEN, nämligen Noah Ackerman. Jag läste boken när jag var tretton år och den nyss omtalade Noah Ackeman fyllde mig med både hopp och självförtroende.

VANLIGASTE NAMNET I SVERIGE kan också vara William. Ett vackert namn för alla anglofiler i Sverige. Också ett namn på min underbara son William Aaron. ( Ja tillnamnet kom från Presley, en annan förebild)

SVERIGES VANLIGASTE NAMN kan också vara Lucas. En av huvudpersonerna i Kalle Anka. Den skönlockige ankan som alltid snubblar över borttappade tusenlappar på trottoaren . Själv kände jag en Lucas , som var så porträttlik David Bowie att han lurade hela poppressen till Stockholms Central för ett bejublat framträdande när han hoppade av tåget från Södertälje.

SVERIGES VANLIGASTE NAMN kan märkligt nog också vara Hugo. Inte kan det vara efter författaren Victor Hugo?Knappast en känd person bland dagens unga föräldrar. Hugo hette ändå min dotters favoritnalle , som hon fick av kompisen Perle när hon bara var ett par år och den lilla vita nallen med svart nos skulle komma att hänga med i rätt många år. Jag tror han fick vara med på alla resor runt om i Europa från det att Molly var riktigt liten.

VANLIGASTE NAMNEN I SVERIGE bland flickor? Alice förmodligen efter flickan, som via ett kaninhål ramlade ner i underlandet. Eller är det efter nationalklenoden Alice Babs? Anglosaxiskt namn är det i alla fall.

VANLIGASTE NAMNEN I SVERIGE har inte alltid lånats in från den engelskspråkiga världen. Där finns till exempel Maja som åtminstone jag associerar med den gräddnosade katten hos Gösta Knutssons sagor om Pelle Svanslös. Fast nu är ju ändå namnet av spanskt( latinskt) ursprung och ska då förstås stavas Maya.

VANLIGASTE NAMNEN  kan också vara Elsa. Namnen doftar tyskt trettiotal , men de små flickor som fått detta vackra namn i modern tid har naturligtvis ingen aning om denna koppling. Bland kända damer med detta vackra namn tänker jag på Elsa Beskow och faktiskt också på tant Elsa i Älvsjö, dit jag som förskolebarn ofta förpassades när min mamma inte ansåg sig ha tid med mig.

Till de VANLIGASTE NAMNEN räknas också Oliver ( obs ej att förväxla med de vi stoppar i våra Martinis) Vi har förstås Liam , vilket används av de slöa föräldrar som inte kan stava till det fullständiga namnet William. Matteo har också i vissa kretsar blivit ett omtyckt namn. Förmodligen bland föräldrar som älskar att supa sig fulla på det blaskiga, rosévinet från Portugal. Bland andra invandrade namn ska vi naturligtvis inte glömma vare sig Muhammed eller Ahmed. Dessa namn har oavsett vad man tycker om den stora invandringen till Sverige kommit att berika vår annars lite karga namnflora. Ja, jag känner faktiskt en Muhammed Johansson.

Till de VANLIGASTE NAMNEN kan vi också lägga några som våra Sverigedemokrater gillar. Dit hör förstås Björn och Sven. Den senare ofta omnämnd med tillnamnet Svenne Banan. Många medlemmar i SD döper förstås sina pojkar till Oscar i tron att det är ett vanligt svenskt namn. Sorry, ursprunget kommer från den så ofta idealiserade franska kulturen. Själv associerar jag namnet med de goda pepparkakor man kunde köpa i livsmedelsaffärerna förr i tiden.

VILKA NAMN UNDVIKER VI DÅ? Ja inte särskilt många döper sina barn till Adolf av förklarliga skäl, men kombinationer med tillnamn är ganska vanliga. Vi har ju förstås det kungliga Gustav Adolf. I Malmö har vi Ilmar Adolf och hans son Ludolf Adolf.

Tack för ordet!

Johannes Braveheart

Lämna en kommentar