Ställ Raoul Wallenberg staty på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm!

Just i dessa stunder skickar vi över svenska stridskrafter till Gotland. Mina vänner; Detta är ingen övning. Det är vårt sätt att markera närvaro i Östersjöområdet, som dessa dagar allt oftare korsas av ryska stridskrafter, framförallt i luften men också i vattnet. Nej vi kan naturligtvis aldrig besegra Ryssland i ett regelrätt krig, men vi kan få det att se så besvärligt ut att de förhoppningsvis avstår eventuella invasionsplaner.

En av vår tids allra största hjältar är och för alltid förblir Raoul Wallenberg. Han reste ner till Budapest 1944 mitt under brinnande krig för att hjälpa till på svenska ambassaden dit desperat allt fler flyende judar sökte sig. Ett livsfarligt arbete för en diplomat som trotsade nazisterna bla genom utfärdande av sk svenska skyddspass till flyende. Han kom således att rädda tusentals och åter tusentals människor från att skickas till Hitlers gaskammare i öst. 1945 i krigets slutskede togs han  tillfånga av de instormande ryssarna som spärrade in honom för att troligen avrätta honom 1947. En vidrig diktatur hade slagits  ut och en annan hade tagit vid därefter. Raoul Wallenberg är en svensk hjälte som varje år firas på en speciell dag tillägnad just honom. Den är detta år just imorgon. Jag tänder som vanligt ett ljus och hoppas att många fler gör detsamma.

Det har uppförts många statyer av Raoul Wallenberg världen över. Det fattas dock en i Stockholm och den ska stå utanför dörren på Rysslands ambassad på Gjörwellsgatan 31!

Ha en bra kväll!

Lämna en kommentar