Stacken

Ja, så hette rockklubben på S:t Eriksgatan i Stockholm under det halvår i mitten på sjuttiotalet då jag jobbade där. Loggan till annonserna , de två myrorna hade Eva gjort med stor finess och på scenen stod det alltid skitbra artister sju kvällar i veckan. Så till exempel lirade Pugh här för första gången solo. Där var också gig med Ola Magnell och Fred Åkerström. Just Fredde gjorde ett oförglömligt, akustiskt gig inför en fullsatt och faktiskt knäpptyst  raggarpublik. Den mannen hade auktoritet! På gång var också  Lill Babs kompad av endast piano men hennes management-tant Vicky avstyrde det hela i sista minuten.

Lokalen var alltid sprängfylld med så där en 300 personer, vilket ju var åtskilligt fler än de 120 den var besiktigad för. Det var så jävla folkligt och trångt att om det börade gunga i ena ändan så gungade snart alltihopa i samma takt. Några spriträttigheter fanns ju inte så istället gick det väl tjugo tunnor mellanöl per kväll. Lokalen var alltid ordentligt inbäddad i tjock söt rök som inte luktade tobak.

Det hände mycket på Stacken och för den som är road av snusk och förnedring kan jag rekommendera “Summertimeblues” /Egmont Saga/ Ett helt kapitel finns där att hämta in.

Mitt jobb var att sköta scenen och ljudanläggningen. Bland alla Stockholmsartister som besökte Stacken så var de mest populära två utombys akter. Motvind från Göteborg och Peps Blodsband från Skåne. När dom spelade sträckte sig kön utanför ända upp till Fridhemsplan. Motvind var ett riktigt bra rockband där sångaren Göran skrek ut sina proggtexter och Jocke lirade en gitarr som inte hade hörts sen Eddie Cochrans dagar. Vilken kick det var för mig! Peps spelade bara på Stacken när han var i Stockholm. Skälet var att finna i Bosses goda fisksoppa med tillbehör.

Ägaren till klubb Stacken var för det mesta  rätt packad vilket ställde till en del problem när räkningar och sådant skulle betalas. Men det var en riktigt go gubbe och jag är alldeles övertygad om att han fortfarande ragglar runt bland molnen däruppe.

1 tanke på “Stacken”

Lämna en kommentar