Råtta?

Detta lilla rara(?) djur associeras allt som oftas negativt till bland annat sjukdomar, död och en massa annat elände. Är det egentligen rättvist? Nej, inte alls säger jag, som knappast tror att råttorna hade särskilt mycket med Digerdöden att göra.

“Nej, jag gillar råttor. Dom är mumsiga !” säger min katt Lindy med lagom lång svans.

Men likt förbannat: Råttan dyker upp i olika negativa sammanhang. Vi har tex den klassiska myten om råttan i pizzan. Den sprids än idag av Sverigedemokrater och andra, över hela landet. “Fan!” säger Ahmed . “Det var ju bara en bit litet gammal gris som jag manglade in i baket. Skulle aldrig använda möss i min matlagning!”

Varför kallas då tjallare för råttor och vad är egentligen en butiksråtta?  Svaret är väl att råttorna associeras med opålitlighet och allehanda tjuvnadsbrott. Har dock aldrig hört en kassaskåpsprängare kallas för råtta.  Så beteckningen är väl antagligen reserverad för de lägre stånden inom kriminaliteten.

Eller som den avlidne fuhrern sa: “Tyskland ska bli Rattenfrei!” Men det blev dom väl först 1946 i Nurnberg?

“Jag var rädd för att en råtta hade krypit upp för mina byxor när jag sov!”  Detta uttalande kom från en viss herr Roberto efter hans senaste besök på bordell i Stockholm. Undrar vad han egentligen syftade på?

Kan slutligen inte låta bli att citera den förre borgmästaren i Malmö, Ilmar Reepalu: “Att släppa in Grekland i EU var som att släppa in en förgiftad råtta i en skål med vispgrädde!” Ska den råttan säga!

Allt för idag. Vi hörs!

Lämna en kommentar