Nackagrillen

Det legendariska gatuköket(korvkiosken) låg bredvid Texacomacken i Skvaltan, Nacka.  Det var under en period på sjuttio- och åttiotalet Stockholms absolut populäraste hamburgarinrättning. Grillen hade i princip dygnet runt öppet och här samlades Nackas hungrigaste medborgare varje dag. Recensioner som “Stockholms godaste hamburgare” förekom regelbundet i pressen samt naturligtvis också i mun till mun telegrafen. Men det hände förstås också en del andra märkligheter . Jag ska lista de tre mest anmärkningsvärda.

 1. Nackagrillen fick som första korvkiosk i Sverige tillstånd att servera öl & vin till bratwursten. Kanske inte så märkligt idag, men på den tiden en absolut sensation. TV program och tidningar rapporterade och tog ställning för och emot. Såldes det en massa alkohol? Nej inte fan! En flaska Vino Tinto kan aldrig slå ut puckon , som den bästa drycken till korvkioskmaten.
 2. Jannike Björling jobbade några veckor som grillbiträde och detta i samma veva som hon hade träffat Björn Borg, som naturligtvis svartsjukt hängde i grillen när hon jobbade. Pressen belägrade korvkiosken så till den grad att kärleksparet flydde fältet för  att ta litet västindisk semester. När skulle dom komma hem? Nackagrillen sålde massvis av hamburgare till belägrande journalister och fotografer. Jannike var nu en mycket ordentlig flicka som ringde till grillen varje dag för att berätta att hon hade det bra och för att fråga om hon var välkommen tillbaka. Det var hon, men när paret väl kom insåg de båda att loppet var kört. Det skulle inte bli något mer jobb för Jannike i Nackagrillen. Istället blev hon fotomodell på heltid, men det är förstås en helt annan historia.
 3. EMA Telstar hade en husläkare från Nacka som skötte om alla de berömda artister som bokades av denna förmedling, bla Abba och Roxette. Just den mannen, som vi av hänsyn till hans efterlevande inte vill nämna med namn, hade en liten biverksamhet . Varje höst vaccinerade han mot influensa. För en kolsvart hundring kunde vem som helst bli vaccinerad men det var framförallt EMAs världsberömda artister som kom till, ja just det, Nackagrillen för att få en spruta i armen. Nackagrillen finns inte längre. McDonalds drog in i Nacka Forum och konkurrerade ut alla andra. Dessutom hade Socialen i Nacka märkt att alltfler ungdomar samlades runt grillen istället för att besöka deras ordinarie ungdomsgårdar. Så då anmäldes grillen av byråkraterna en gång i veckan och i samarbete med storfinansen i hamburgarbranchen dödade man den legendariska Nackagrillen. Men minnena finns för alltid kvar i våra hjärtan Dom kan de inte göra något åt.

2 tankar på “Nackagrillen”

  • Hej Jenny!
   Pastor Linds hamburgare kan bara produceras av en äkta galning. Idag sitter han i Malmö och skriver dumheter blandade med bistra sanningar.

   Svara

Lämna en kommentar