Klassiska fyllekvällar

Jag har vuxit upp i Sverige, ett land i kalla Norden sammanhållet av sina starka traditioner. Ta tex religionens påverkan. Den tog sig till exempel uttryck i att det på juldagen i stort var igenbommat över hela landet. Vi kompisar brukade ändå träffas för att kolla in varandras julklappar. Långfredagen var naturligtvis också en stängd dag, fast då kunde man ju i och för sig gå på bio och se “Barabas”. Men den storyn hade vi hört till leda så biobesöket sparades till annandagens premiärer för då kunde man få se barntillåtna Åsa Nisse och andra pilsnerfilmer som Anderssonskans Kalle och Nils Poppes soldat Bom. Jo Bergman filmerna brukade också ha premiär denna dag men dom var ju väldigt barnförbjudna och litet långtråkiga för oss ungdomar. På biografen Fenix, Drottninggatan var det desto roligare för där kunde man se Brigitte Bardot som klädde av sig stup i kvarten.
Men de allra starkaste traditionerna var förstås fyllekvällarna. Många unga människor grundlade sin alkoholism just dessa helgaftnar. Nummer 1 var Nyårsafton . Ett bra exempel på hur ungdomarna firade nyårsafton finns i min bok Daniel (Egmont/Saga)
En annan kväll alla rättänkande svenskar blev fulla var förstås Midsommarafton. Jag hade turen att vara kompis med Danne vars pappa lät oss ta segelbåten, en Neptun tolva till Möja just denna kväll. När vi efter sex timmars seglats kom in i Kyrkviken var vi naturligtvis skitfulla men på något sätt lyckades vi binda fast båten ändå.
En dag när man varje år kom full till skolan var Lucia, den trettonde december. Med glitter i håret och massor av vodka under västen tog vi del av undervisningen denna dag. När vi gick hem var vi rejält bakfulla.
En och annan fyllefest firades också till Valborg på Skansen.
Förutom dessa helsvenska traditionella fyllekvällar ska det väl inte undanhållas att det var full stake i stort sett varje lördagskväll.
Slutligen: Dessa goda , svenska traditioner har idag uppenbarligen trappats ner en hel del. Synd, för traditioner är till för att hållas.
Skål!

Lämna en kommentar