Kapten Tage Ringqvist

Jag har många gånger påpekat den uppenbara bristen på kreativa lärare i  svenska skolan. Att de ointresserade lärarna är den största orsaken till dagens taskiga moral och ökande ungdomsbrottslighet. Läraryrket behöver inte vara ett kall , men det skulle underlätta om de åtminstone kunde dra på munnen någon gång om dagen och vart tog alla orginalen vägen? De som kunde få oss i grunden rätt så oengagerade elever att nyfiket gå till skolan varje dag. Dessa orginal till lärare som fostrade oss till någorlunda samhällsbyggande individer.

En av dessa profiler var min gymnastiklärare Tage Kaparn Ringqvist. Jag fick ett mejl från ett av hans barnbarn igår. Det inspirerade mig till detta inlägg. Hon ville att jag skulle återge någon episod från Kaparns tid som gymnastiklärare på Vasa Real. Det finns så många,  men här kommer ändå ett minne som i sin oviktighet blev mycket betydelsefullt för mitt kommande liv.

Det var som så ofta idrottsdag på Hellasgården, en bit utanför Stockholms City. Jag fick åka med i Kaparns bil. I baksätet överhörde jag en diskussion han hade med en annan idrottslärare , som  satt i passagerarsätet. De diskuterade USA:s oerhörda dominans i den olympiska bassängen. ” Dom är oövervinnliga ” sa idrottsläraren. Kaparn satt tyst i någon minut, sen kom det: ” Äh, dom där nollorna skulle inte ha en chans mot ett sjölejon. Dom skulle till och med få stryk av vilken gråsäl som helst!” Så rätt Kaparn så rätt och det var just i det ögonblicket jag bestämde mig för att bli ett sjölejon eller åtminstone en gråsäl. Så blev det. Jag var väl sådär en tretton år och därefter har jag simmat varje dag. Med andra ord säkert ett ordentligt varv runt jorden. I sjuttonårsåldern var jag till och med så snabb på 100 fritt att jag fick träna med landslaget på Eriksdalsbadet. Ja Kaparn du var inspiratören.

Nu vet jag ju att du inte längre är med oss. Sorgligt, usch gubbar fy, för du skulle utan problem sju dagar i veckan utklassa de nollor som kallar sig för lärare idag. Jag får höra de mest hiskeliga historier från min fjortonåriga dotter , som är tvingad att varje dag gå till en riktigt urtrist skola. Nej, det var såna orginal som kapten Tage Ringqvist som gjorde skillnaden ! Var finns dom idag?

Janne Braveheart, still going strong.

Lämna en kommentar