Jag och några till är Janne!

Först vill jag bekräfta ryktet som just nu blåser omkring på stan. Jo, det är sant att Björn Söderqvist på Desert Music numera också inhyser Björn Söderqvists begravningsbyrå i sina lokaler. Tanken är förstås att folk ska köpa på sig litet skivor medan de står och planerar sina begravningar. Inget ont i det, musik livar upp!

Nu till namnet Janne. Ursprunget är hebreiskt och har funnits i Sverige alltsedan 15oo-talet. På rövarspråket blir det: Jojanonne. Nu till några som har bär det vackra namnet. Vissa är förstås döda, men med ett sådant namn lever man för evigt.

Janne Loffe Carlsson träffade jag många gånger, både som förträfflig trummis och halvtaskig programledare. Han var lika rolig i verkligheten som de figurer han kom att illustrera i filmer och TV serier.

Janne Ahlén var lead singer i popgruppen Hounds. Janne är mest känd för att ha struttat runt i djungelhjälm och sjungit Lions Sleep Tonight i TV. Senare i livet kom vi att bilda  gruppen Janne, där stundtals den eminente gitarristen Örjan Englund hoppade in. Samma Englund, som lirade sologura på många av de populära svenska 60-tals gruppernas skivor. Är ganska säker på att han ersatte Janne Frisk på Hep Starsplattorna.

Janne Halldoff var en lysande regissör och filmmakare som en blöt kväll på Victoria erbjöd mig huvudrollen i en av hans filmer. Jag tackade idiotiskt nog nej. Fan det gäller ju att våga ta chanserna när dom kommer, men det lärde jag mig först långt senare.

Måste också i det här sammanhanget ha med Janne Långben , min Disneyfavorit som på danska heter Fedtmule. Ett fantastiskt namn, som rullar runt i gommen när du uttalar det.

Nu kommer vi till Janne Oldaeus, rock´n roll gitarrist, som fjorton år gammal klev in på på R& P:s kontor, Bergsgatan , Stockholm . Hade vi något jobb? Det hade vi. Janne O är det närmaste man kan komma Eddie Cochran i Sverige. Det kändes gott att ha med Janne på turnéer. När han la gitarren på ryggen och solade jublade publiken. Sedan drog Oldaeus  igång ROST, ett fantastiskt rockcombo tillsammans med Smolle. Senare tillkom basisten Matts Alsberg, som jag fick syn på när han lirade med Rune Öfwerman och Sylvia Vrethammar i Åre. Jag fick nöjet att producera Rosts första platta. Sen tyckte Smolles pappa att gruppen skulle gå till EMI. Ett stort misstag som jag tyvärr inte kunde förhindra. Har allt sedan dess ändå haft en del kontakt med Janne O genom åren.

Slutligen plockar vi dagens idiot från gårdagens pilsnerfilmer: Janne Vängman.

That´s it.

Lämna en kommentar