En mjukis kukis?

Min son Jonathan som bor i San Sebastian brukar skicka upp musik till mig. Nu senast “Held for questioning” med Gene Vincent. Jag är en fan till denna sedan länge avlidne hedersdöingen och just den här låten är en av hans bättre. Det sa jag för övrigt till honom flera gånger när vi träffades på Odengatan i Stpckholm för rätt länge sen. “Det är såna här låtar du ska sjunga! Tiden har sprungit ifrån Bebop a Luba!” Han hörde förstås inte vad jag sa. Han var alldeles för full.
Men texten då? Är det inte väldigt mycket James Bond över den? Typ: att när kvinnan gör motstånd så är det för att hon vill känna mannens styrka? Det där är naturligtvis bara trams. Ingen kvinna vill bli våldtagen. Sånt händer bara på porr sajterna.
Men pendeln har svängt ordentligt under min livstid. Borta är Fantomen, Stålmannen med flera och James Bonds tid är förstås över när man till och med pratar om att nästa film ska göras med en kvinna i huvudrollen. Me too rörelsen har förstås påverkat mansrollen. Idag ska pojkar inte längre fostras till att bli män. Till och med försörjningsansvaret är idag fördelat. Bra! Men ändå kan jag inte låta bli att med ett skevt leende iaktta hur männen i det offentliga slåss för att vara så empatiska, ja så kvinnotillvända som möjligt.
Inte fan grät John Wayne eller Kirk Douglas! Idag gråter varenda svensk manlig skådespelare så mycket som möjligt. Ett undantag kan vara Persbrandt , som i början av sin karriär visade väldigt mycket stake. Idag är han ju mest en irriterande röst som maler reklam i tv för ett suspekt spelföretag.
Tycker jag att det var bättre förr? Nej naturligtvis inte. Det är bra att homosexuella idag kan visa sin kärlek öppet och kvinnomisshandel kan aldrig någonsin tolereras.
Men jag vet inte riktigt om jag någonsin kommer att acceptera att Miss Sweden tävlingarna har ersatts av årets Mr Mjukis Kukis.

Lämna en kommentar